Baş Ağrıları

Baş Ağrıları

Baş Ağrısında Kayropraktik ve Osteopatik Tedavi

Baş ağrıları tiplerinin bir çoğu benzer semptomlar verebilir. Keskin , künt  ya da sızlama ağrısı, ışıkla değişen ağrı, sesle artan ağrı , gözün arkasına vuran ağrı, görmede kayıp oluşturan(auralı) ağrı ve mide bulantısı gibi bir çok semptomla beraber etki gösteren baş ağrıları vardır. Bu yüzden konulan bir çok baş ağrısı tanıları tip olarak yanıltıcı olabilir. Baş ağrısı yaşayan kişilerin iyi bir hikayesi(ananmnez) alınıp bu ağrıya neden olan köken bulunmalıdır.

Baş ağrılarının en yaygın tipleri şunlardır.

1-Migren

Toplumda en çok tanı verilen baş ağrısı tiplerinden biri migrendir. Migrenin tam olarak neden oluştuğu bilinmiyor olsa da migren belirtileri ağrı atağı sırasında beyin damarlarında genişleme ve daralma olarak bilinmektedir.Migren için bilinen en iyi tanı tetkiki Transkraniyal Doppler’dir. Migren’in Mr, Tomografi ve EEG gibi tetkiklerle tanısı konulamaz.Bu tetkiklerin sonuçları temiz çıkan kişilere migren tanısı konulmaktadır. Bu yüzden Türkiye’de migren tanısı konulan baş ağrılarının bir çoğu migren tipi baş ağrısına sahip değildir. Baş ağrısının asıl kaynağı boyun, kraniosakral travmalar ve organ kaynaklı etkilenimler olabilir.

2- Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Kadınlarda daha çok olmakla beraber en sık görülen baş ağrısı tipidir. Genelde kafa arkasından başlayarak öne doğru sıkıştırıcı bir ağrı tipindedir. Boyun ve sırtta gerginlik şeklinde başlayabilir. Hasta başında basınç ve sıkışma hissi olarak tanımlar. Işıktan etkilenme ve mide bulantısı görülmez.

3- Küme Baş Ağrısı

Semptomları şiddetli ve ağrı atakları yüksek olan genelde dönemsel olarak kendini gösteren baş ağrısı tipidir. Gözlerin arkasında oyulma hissi, göz kızarıklığı, göz kapağında düşme ve yaşarma gibi şiddetli semptomlar gösterir. Erkeklerde daha çok görülmekle baraber 20’li yaşlarda başlayabilir.

4-Servikojenik Baş Ağrısı

Genelde boynun üst omurlarında eksensel bozukluk sonucu (Kayropraktik sublüksasyon) başlayan başa giden sinirlerde etkilenimle ortaya çıkan baş ağrısıdır. Baş hareketleriyle ağrı değişebilmektedir. Genelde boyundan başa doğru yayılan tek taraflı ağrı biçiminde kendini gösterir.

5- Sekonder olarak gelişen baş ağrıları

  • Temporomandibular (Çene) Eklemi Kaynaklı: Bu eklemde görülen fonksiyonel bozukluklar beynin 5.siniri (trigeminal sinir) üzerinden baş ağrısı yaratabilir. Çene hareketlerinde ses, zorlanma ve diş sıkma baş ağrısına eşlik ediyorsa problemin çene eklemi kaynaklı olduğu düşünülebilir.
  • Organsal Kaynaklı: Bir çok organın kılıf siniri olan frenik sinir(C3-5) aynı zamanda başa dal verir. Organlarla ilgili biyomekanik fonksiyonel bozukluklar bu sinir üzerinden baş ağrısı yapabilir.
  • Sinüzit: Başın frontal(ön kısım) ve ethmoidal sinüslerinde görülen enflamasyonlar özellikle başın ön tarafında ağrıya sebep olur.

Baş ağrısının bunların dışında bir çok sebebi olabilir. Detaylı bir şekilde yaklaşılması ve değerlendirilmesi çok önemlidir.

Baş Ağrılarında Tedavimiz

Baş ağrısı yaşayan bir kişide öncelikle kişinin hikayesi detaylı bir şekilde dinlenilir. Baş ağrısına kaynak olan tüm yapılar Kayropraktik ve Osteopatik açıdan muayene edilir. Muayene sonucunda görülen Kayropraktik sublüksasyon(eklemde çıkık olmadan görülen eksen bozukluğu) ve Osteopatik disfonksiyonlar(biyomekanik fonksiyon bozukluğu) varsa hasta tedaviye uygundur. Eğer hastanın tetkikleri sonucu tümöral veya kontraendike bir durumu yoksa Kayropraktik açıdan üst servikal tedavisi yapılır. Kraniosakral etkilenimler ve organ disfonksiyonları Osteopati ile tedavi edilir. Hasta kısa sürede ağrılarından ve ilaçlarından kurtulur.

Bizimle hemen iletişime geçin

Kayropraktik ve Osteopati hakkında merak ettiğiniz tüm konuları hemen WhatsApp üzerinden mesaj yolu ile bize sorabilirsiniz…

Canlı Destek
WhatsApp
WhatsApp Canlı Destek