Kabızlık

Kabızlık(konstipasyon ), kişinin bir hafta içinde 3’ten az dışkılamama ve tuvalette zorlanmasıyla yaşanan bir bağırsak problemidir. Dışkı sert ve kuru özelliktedir.

Kabızlık neden olur?

  • Kabızlığın birçok sebebi vardır.
  • Bağırsak ve sindirim sistemi hastalıklarının habercisi olabilir. Bunun dışında kişinin yeme içme alışkanlığı önemlidir.
  • Kahve, kola, muz, çikolata ve posa(lif) oranı düşük gıda tüketimi kabızlık yaratabilir.
  • Kişinin yeterli su tüketmemesi de kabızlık ihtimalini arttırabilir.
  • Bağırsak florasına zarar veren beslenme tarzı(şeker ve karbonhidrat yoğunluklu) ve bazı ilaçlar (opoidler, antibiyotikler, diüretikler vs.)kabızlığa neden olabilir.
  • Hayvansal besinlerin ağırlıkta olması kabızlığa neden olabilir.

Kabızlığın ilaçsız tedavisi için öncelikle bağırsak ve sindirim sistemleri organlarında görülen disfonksiyon denilen fonksiyon bozukluları osteopati açıdan değerlendirilmelidir. Bağırsak fonksiyon bozukları vücutta kendini birçok şekilde gösterebilir, alanında uzmanlaşmış bir osteopat tarafından detaylı vücut muayenesi başarının temel kriterlerindendir.

Kabızlık Kayropraktik ve Osteopati Tedavi

Kabızlık Kayropraktik ve Osteopati Tedavi

Bağırsaklarımızda bağışıklık sistemimizin temelini oluşturan probiyotikler azaldığı zaman daha geçirgen bir bağırsak fizyolojisi oluşur.  Besin intoleransların(bazı besinlere karşı hassaslaşmış bünye) oluşturan sebeplerin başında probiyotik açıdan azalmış bağırsak florası düşünülür. İrritabl Bağırsak Sendromu dahil olmak üzere bağırsakla ilgili ishal ve kabızlık durumlarında prebiyotik ve probiyotik kullanımı ihmal edilmemelidir.

Psikolojik durumlardan etkilenen bağırsağımız sempatik ve parasempatik dediğimiz sinir sistemleri ile uyumlu çalışır. Bu sistemlerden birinde görülen etkilenim bağırsağın iyileşmesi üzerine olumsuz etki yaratır. Bağırsaktaki probiyotikler aynı zamanda mutluluk hormonu dediğimiz serotonin hormonunun salgılanmasından da sorumludurlar. Bağırsak sağlığı bozulanlarda depresyon görülme oranı azımsanmayacak kadar önemlidir. Alerjik hastalıklar, enflamatuar  reaksiyonlar ve alerjik bünye yine bağırsak sağlığını düşündürür.

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

  • Sıvı alımının artırılması
  • Lifli besinlerin tüketilmesi
  • Et ve hayvansal yağ tüketimini azaltmak
  • Probiyotik ve prebiyotik alımı
  • Uzun süre oturmaktan kaçınmak ve egzersiz yapmak
  • Magnezyum düzeyi düşükse bunu arttırmak

 

Osteopatik Açıdan Kabızlık Tedavisi

Osteopati muayene ile bağırsak ve diğer organların muayenesi yapılır. Bağırsakların palpasyonlara(elle testleme) duyarlılığı, alt sırt bölgesindeki seviyelerde hassasiyeti ,bacakta oluşan selülitler vb bir çok bulgu bağırsak atılımının sıkıntıya girdiğini gösterir.

Değerlendirmeyi yapan osteopat bağırsak tedavisi dışında, hastanın vücudundaki fonksiyon bozuklarınının bütününü tedavi eder.

Bizimle hemen iletişime geçin

Kayropraktik ve Osteopati hakkında merak ettiğiniz tüm konuları hemen WhatsApp üzerinden mesaj yolu ile bize sorabilirsiniz…

Canlı Destek
WhatsApp
WhatsApp Canlı Destek