Postur (Duruş) Problemleri

Postur (Duruş) Problemleri

Çağımızda değişen sosyal yaşam, uzun süre yanlı pozisyonda oturma, aynı pozisyonlarda tekrarlı iş yapma, bilgisayar ve telefon kullanımlarının aşırı olması vücudumuzun duruşunu etkileyen yaygın problemlerdendir. Hemen hemen her yaşta görülebilir.  Çocuklarda, gençlerde ve kadınlarda tek taraflı çanta taşıma postüral bozukluklara neden olmaktadır. Vücudun yanlış kullanımı, omurga başta olmak üzere tüm eklemlere ve kaslara zarar verebilir. Herhangi bir postür bozukluğunun olmaması için tek taraflı yüklenmelerden kaçınılmalıdır.

Postüral Problemleri nasıl anlayabiliriz?

Vücutta oluşmuş postüral problemler vücudun bir çok bölgesinde eşitsizlik ve eğrilik olarak gözlenebilir. Omuz seviyelerinin ve kulak seviyelerinin aynı yükseklikte olmaması kolayca çoğu kişi tarafından fark edilir. Omuzların veya bir omuzun normalden daha önde durması, kambur durma, başın omuz seviyesinden belirgin olarak önde durması , dizlerde diz kapağının içe veya dışa bakması  ve ayakların içe veya dışa basması görülebilecek duruş bozukluklarından bazılarıdır.

 

Başlıca Görülen Postür (Duruş) problemleri nelerdir?

Kamburluk(Kifoz): Sırt bölgesinde görülen anormal eğriliği gösterir.Uzun süre öne doğru eğri oturanlarda görülmesi daha sıktır. Sırtın bu pozisyonu, bel ve boyun yapılarını strese sokabilir ve sırt bölgesinde yaygın ağrılar hissedilebilir.

Skolyoz: Omurgada en sık görülen ve bir çok omuru etkileyen duruş bozukluğudur. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Fiziki muayene ve görüntüleme teknikleriyle teşhis edilip açısı ölçülür ve bu açıya göre Kayropraktikle beraber kişiye özel skolyoz egzersizleri veya ameliyat kararı verilir. (Detaylı bilgiye ‘Skolyoz’ başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. )

Lordoz: Bel ve boyunda görülen kavislerde olması gereken belirli açılar vardır. Bu açıların normalden fazla olması veya az olması vücudun denge merkezini değiştirerek omurgadan diz ve ayak eklemlerine kadar bir çok eklemde problem ve ağrı yaratabilir.

Boyun Düzleşmesi: Boyundaki açılanmanın azalmasıdır. Bu açılanma omurgamızın içinde yer alan omuriliğin koruma mekanizması olarak gelişebilir. Bu düzleşmeye neden olan yapılar iyileştirilerek boynun düzleşmeye gitmesi azaltılabilir.

Duruş Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Duruş bozuklukları ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmelidir. Omurgadaki eğriliğin doğuştan veya sonradan olması, romatizmal ya da nörolojik vb. hastalıklarla görülmesi hangi tedavinin seçileceği konusunda önem arz etmektedir.

Sonradan oluşan kas iskelet sistemi kaynaklı duruş problemleri,  kayropraktik ve medikal egzersiz yöntemleri ile etkin bir şekilde düzeltilebilir.

Bizimle hemen iletişime geçin

Kayropraktik ve Osteopati hakkında merak ettiğiniz tüm konuları hemen WhatsApp üzerinden mesaj yolu ile bize sorabilirsiniz…

Canlı Destek
WhatsApp
WhatsApp Canlı Destek